Blog

Sæt farten (lidt) ned – og få livsglæde!

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Mennesker anno 2019 har en tendens til at skynde sig.

Vi skynder os ud ad døren om morgenen, og vi skynder os hjem fra arbejde.

Vi skynder os ud at handle, og vi skynder os hjem at lave mad.  

Og vi tager os selv i at være godt selvtilfredse når vi har haft en dejlig effektiv dag, hvor vi både har været på arbejde, til træning, snakket med en ven/kunde/kollega på vejen hjem, taget hovedrengøringen, haft kvalitetstid med børnene og haft sex med vores kæreste om aftenen.

Men spørgsmålet er om vi ikke forventer for meget af os selv? Og hvorvidt vi trives med at altid skulle skynde os?

På arbejdspladserne taler vi meget om effektivitet og i privatlivet taler vi om selvudvikling. Det er ikke svært at forstå hvorfor mange knækker nakken og ender med stress.

Læs mere om hvad jeg skriver om stress her:https://psykologogparterapeut.dk/stress/

Det handler ikke om at blive ligeglad – men om at blive bevidst

Jeg er ikke fortaler for at vi bare helt skal trække stikket og blive ligeglade – men jeg er fortaler for at vi forsøger at finde en balance. En balance mellem at fylde sit liv med ting der giver os glæde, stolthed og følelsen af at have udrettet noget – men også ting der giver os ro, velbehag og magelighed.

Jeg tror mange glemmer at tænke på at man skal kunne holde til at leve sit liv i mange år. Hvis vi har skyndt os fra 20’erne til 50’erne hvor meget mere kan vi så egentligt holde til?

Mine bedste forslag til hvordan man sætter farten ned og få større livsglæde

Der findes mange gode måder at sætte farten ned på, og nogle vil måske være helt rigtige for dig, og andre helt forkerte. Så tag det med dig du kan bruge i netop dit liv.

  1. Vær langsommere! Sæt farten fysisk ned når du går fra et lokale til et andet på dit arbejde, når du går ud mod bilen eller i mens du handler. Når vi går hurtigt, signalerer vi til vores krop og sind at vi har travlt – også selvom vi måske ikke har mere travlt end at vi ikke behøves at næsten småløbe fra hylde til køledisk i supermarkedet.
  2. Gør dig umage med at være i tilstede i nuet! Læg mærke til din ageren i din dagligdag – være fx opmærksom på hvordan maden smager og om solen skinner.
  3. Vær nærværende! Læg mobilen fra dig når du kommer hjem fra arbejde, og få din kæreste til at gøre det samme – og mærk glæden i nærværet med hinanden.
  4. Mærk efter! Mærk efter hvordan du og din krop har det. Kroppen signalerer til os når vi er pressede, det er bare ikke altid vi tillader os selv at mærke kroppens budskab. Tillad også dig selv at mærke tilfredshed – vi behøver ikke altid at opnå yderligere.
  5. Find mening! Find mening i det store og det små. Prioriter nogle enkelte elementer på arbejdet dagligt eller ugentligt som du ved du trives i. Begynd på en hobby (måske endda sammen med din kæreste). Få oplevelser: tag til en koncert, gå en tur i parken eller spil ludo efter aftensmaden.

Mit overordnede budskab med dette indlæg er:

Gør gerne alt det du gerne vil nå – men tænk over hvornår, hvor meget og hvorfor du gør det 😊