Når en relation gør ondt

Vi mennesker er sociale væsener, hvorfor det gør os rigtigt ondt når en relation af den ene eller anden grund er svær eller ikke fungerer.

Har du det svært med en eller begge forældre?

Har du det svært med en eller begge dine forældre kan du have gavn af få hjælp til at håndtere den relation. Det kan være meget smertefuldt når man ikke føler sig trygt forbundet til en eller begge forældre. Forældre er for langt de fleste de første mennesker vi knytter os til, hvorfor båndet til vores forældre er af stor betydning.

Der kan være mange grunde til at man har det svært med en forælder. Det kan både handle om noget gammelt – altså den måde vi er opvokset på (fx omsorgssvigt), men det kan også handle om noget nyt – eksempelvis når en forælder svigter eller skuffer i voksenlivet.

 

Har du det svært med en søskende?

Søskende er ligesom forældre en af de første helt nære relationer i menneskets liv. Relationen søskende imellem kan udvikle sig markant fra barn til voksne. De søskende, der aldrig kommer overens som børn, kan være meget tætte som voksne og omvendt. Søskenderelationer kan være ligeså bøvlede og sårbare, som de kan være trygge og meningsfulde. Der kan opstå konflikter søskende i mellem når der eksempelvis er jalousi involveret, eller når man ikke er enige om hvordan man går til sine fælles forældre.

 

Har du det svært med en chef, kollega eller tæt ven?

De mennesker man omgiver sig med i ens voksne liv, kan have en væsentlig betydning for ens velbefindende. Det kan gå ud over individets trivsel hvis man fx føler, at ens chef er efter én eller skaber en dårlig arbejdsatmosfære. Det kan være man oplever, at blive mobbet af en kollega, eller føler der er mange ubehagelige misforståelser med ens bedste ven eller veninde.

 

Samtaleterapi ved relationer, der gør ondt

Alle relationer kan være svære på den ene eller anden måde, hvorfor der er plads til du kan komme og få hjælp til netop den relation, der er svær dig.

Vi vil sammen undersøge hvad i relationen, der trigger dig, og gør det svært for dig at være i den. Vi vil tale om hvordan du kan få det bedre eller få mere ro med en bestemt relation. Vi vil udforske hvad modpartens perspektiv kan være, og sammen begynde at forstå hvad der mon er på spil imellem jer.

I sidste ende kan en svær relation betyde at man må bryde med den, hvilket er sorgfuldt at erkende, hvorfor det kan være nødvendigt at få professionel støtte og hjælp til at håndtere et sådan brud. Målet vil aldrig være at bryde en relation med mindre det er klientens ønske. Det kan også være du eller I ønsker hjælp til at genfinde kontakten eller blot få noget afklaring med det familiemedlem man har brudt med. Læs mere om dette nedenfor.

Hver femte dansker har mistet kontakten til et familiemedlem. Dokumentar serien fra dr1 “Aldrig for sent” fortæller og undersøger på fineste vis hvor smertefuldt det kan være for begge parter, og viser hvordan man med en psykolog kan arbejde med at få kontakten igen, hvis begge parter ønsker det.
Et af de vigtigste budskaber i denne programserie er at det altid er den forælderen, der har ansvaret for et brud, også selvom det er barnet der stopper kontakten. Men hvorfor det? Grunden til det er at et barn (også et voksent barn) kun bryder med en forælder hvis forælderen har gjort det nødvendigt for barnet at gøre.

Du kan se mere om det i selve programmet, som jeg linker til her:

https://www.dr.dk/tv/se/aldrig-for-sent/aldrig-for-sent-2/aldrig-for-sent-1-4#!/00:30

https://www.dr.dk/tv/se/aldrig-for-sent/aldrig-for-sent-ii/aldrig-for-sent-1

 

Oplever du at være i en svær relation så er du meget velkommen til at kontakte mig over mail kontakt@psykologogparterapeut.dk eller over mobil 93977270, så finder vi sammen en tid til dig.