Blog

Ansvar fremfor skyld

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Hvis man har udfordringer i sit parforhold, er det for mange naturligt at give den anden skylden for det. Det at kalde den anden for ”skurken” befrier nemlig en selv for et ansvar. Det kan være dejligt lige nu og her at tænke man er uden ansvar fordi så lægger forandringsbyrden ikke på en selv – men på den anden.

Udfordringen i dette er at man som par sjældent bevæger sig fremad hvis ikke hver part har øje på sin egen andel i udfordringerne.

Grundlæggende er der ingen ”skurke” i parforhold – langt de fleste udfordringer i parforhold opstår på baggrund af den dynamik man sammen indgår i. Med andre kan man sige at ”skurken” er den dynamik eller det mønster der opstår mellem to mennesker.

I parterapien kan jeg hjælpe jer med at gå på opdagelse i hvor det bliver svært for netop jer, samt hjælpe jer til at få øje på hvor i hver især kan være med til at skabe forandringer.

Et vigtigt element i parterapi er at få øje på at det ikke nytter noget at tale om skyld – men i stedet om ansvar. I et parforhold deler man altid et lige ansvar for at få relationen til at fungere.