Blog

At føle sig svigtet i forbindelse med barns fødsel

Skrevet af: psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Mange par oplever at den ene eller begge parter har følt sig svigtet i forbindelse med fødslen af deres fælles barn og i tiden op til og efter.
Svigt findes i mange forskellige udgaver og grader, og det er forskelligt fra person til person hvad der opleves som svigt.


Se her nogle eksempler på oplevede svigt i forbindelse med en fødsel samt tiden før og efter:

  • At kvinden ikke føler manden tager nok hensyn til og har nok forståelse for hende og hendes fysiske tilstand før, under og efter fødsel.
  • At manden kommer til at føle sig som en praktisk gris, der ikke kan bruges til andet end at sætte i sving med det praktiske derhjemme.
  • At kvinden ikke føler hun kan regne med manden er der for hende og den nye lille.
  • At manden føler sig sat på et sidespor i fht. barnet, og ikke oplever kvinden har tillid til hans evner som far.
  • At kvinden føler manden ikke er nok hjemme og omvendt.
  • At begge savner al den omsorg fra hinanden, som nu gives til barnet.
  • og mange flere eksempler.

Så hvad kan man gøre for at afhjælpe at en lille ny (udover glæden) bliver til dårlig stemning og skænderier?

  • Det vigtigste af alt er at kommunikere og forventnings afstemme med hinanden – også om alle de kedelige detaljer. Tag en snak med hinanden om hvordan I gerne sammen vil være forældre, hvilke værdier der skal gøre sig gældende, og om I skal have en arbejdsfordeling. Snak også om de helt konkrete situationer; sig til hvis du føler dig tilsidesat, misforstået eller savner noget.
  • Vær ekstra gode ved hinanden! At få et barn er for de fleste en stor omvæltning, også selvom det er anden eller tredje barn. I er højst sandsynligt begge presset på søvn og travlhed, så vær for guds skyld gode ved hinanden. I parterapiverdenen taler man om masters og disasters. Masters er de par der vender sig mod hinanden i svære tider, og disasters er de par der vender sig væk fra hinanden og skaber afstand til hinanden i svære tider. Så øv jer i at vende jer mod hinanden og holde den gode kontakt også når I er pressede.
  • Sæt tid af til hinanden – i det store og det små. Det kan være alt fra at aflyse familiefødselsdagen for at have tid til den lille familie til at få bedstemor til at gå med barnevognen en time mens i spiser en frokost osv.

At få børn er både en stor gave, men også en stor belastning for parforholdskvaliteten. Forskning viser at par med børn rapporter mindsket parforholdstilfredshed de første syv år af barnets liv, så bare rolig – det er helt normalt at synes parforholdet bliver lidt ekstra udfordrende når børn kommer til.

Har I lyst til at lære mere og tale ind jeres konkrete situation, så kontakt mig gerne og vi finder en tid til jer 🙂