Blog

Ferietid – fire gode råd til konflikthåndtering

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann.

Ferietid

Rigtig mange danskere holder ferie i disse uger.

Det kan være fantastisk dejligt, hyggeligt og befriende at være på sommerferie, men det kan desværre også for mange blive noget af en prøve for parforholdet og familielivet.

Ofte er der travlt hos parterapeuter lige omkring sommerferien – nogle vil på forhånd have hjælp til hvordan de kan håndtere potentielle konflikter – andre kommer efter ferien for at få repareret og lært af de allerede opståede konflikter.

Men hvorfor lige omkring sommerferien? De fleste af os glæder os rigtig meget til sommerferien og mange har gået og bygget forventninger og forhåbninger op over de sidste måneder. Det kombineret med at sommerferien er en af de tidspunkter på året hvor man er mest sammen – mere end man er vant til – kan være en farlig kombination for familier og parforhold, der er udfordrede på det ene eller det andet.

Der er helt sikkert mange derude, der får lige den sommerferie de drømmer om med dejlige afslappende feriedage med masser af nærvær, sjov og kærlighed – og til alle jer, så er det bare med at nyde det ♥

Denne artikel henvender sig til alle jer som er landet i en ferie, der er kørt af sporet på grund af eksempelvis misforståelser, konflikter eller dårlig stemning – og til jer som gruer for at det netop er dette, der venter lige rundt om hjørnet.

Læs med her, og få fire råd til hvordan I kan lette stemningen i ferien gennem konfliktnedtrapning:

1. Det første jeg vil anbefale jer er at huske, at I er to i samme båd.
Hvis du er rigtig ked af det, træt og skuffet over ferien er der god sandsynlighed for din partner har det på samme måde.
Så øv dig i at give ham eller hende noget af den omsorg du selv sukker efter – det kan være med til at vende båden for jer.

2. Det andet jeg gerne vil anbefale jer er at italesætte det I mærker med en positiv vinkel. Det kan lyde sådan her: “Jeg kan mærke, at jeg er ked af stemningen i vores ferie, og jeg vil gerne forsøge at gøre noget andet. Er der noget hyggeligt du har lyst til vi skal lave sammen? Min bedste idé er at vi… (går en aftentur sammen, går i biografen, osv.) ”
Styrken i dette er at man udtrykker et ønske og en lyst fremfor et angreb på sin partner.
Der er bedre sandsynlighed for at din partner tager godt imod ovenstående fremfor: ”Jeg er pisse træt af vi ikke laver andet end at skændes.”

3. Mit tredje råd er at I hver især gør jeres bedste for selv at være tydelige og åbne.
Det vil sige at når I mærker en konflikt er under optrapning, så skal i trække vejret og italesætte det der sker:
“Jeg tror det her er ved at køre af sporet for os, og det ved jeg ingen af os lyst til. Skal vi lige trække vejret og starte forfra?”

4. Mit fjerde råd er til når konflikten er i fuld sving eller den dårlige stemning i fuldt flor, så spørg jer selv:
”Hvad vil jeg sætte pris på at have gjort lige nu i dette øjeblik om bare en time eller to eller i morgen?”
Dette kan give god mening, da man let kan blive selvretfærdig og stædig i nuet – men når man tænker sig om, så ved man godt, at det ikke er det, der løser den dårlige stemning.