Blog

Stikpiller og spydige bemærkninger, hvorfor?

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann.

Kan du eller din partner finde på at komme med stikpiller?

Kommer I til at bide af hinanden og udtrykke spydige bemærkninger?

Er der en dårlig stemning?

Hvis du kan genkende noget af dette, så læs endelig med her.

Det usagte forhindrer kontakten

Når vi i parforhold kommer med spydige bemærkninger og stikpiller er det ofte fordi der er noget usagt, der forhindrer en god kontakt. Det kan være noget vi ikke tillader os selv at sige eller måske endda overhovedet at komme i kontakt med.

Når noget koger inde i os, vil det som udgangspunkt finde vej til overfladen på den ene eller anden måde. Netop derfor er det en god idé at give udtryk for det der plager dig på en hensigtsmæssig måde.

Stikpiller og spydige bemærkninger forurener rummet mellem jer – det er med til at give en dårlig stemning, og det gør relationen mellem jer mere utryg. Langt de fleste par jeg møder i klinikken, har ikke lyst til at gå og bide af hinanden, men det sker alligevel. Men hvorfor nu det? For mange par er det en udvikling der er sket gradvist gennem flere måneder eller år, og pludseligt kan det blive svært at få hold i.

Hvad kan man gøre?

Første skridt er at blive opmærksom på ens ord og handlinger – altså at man begynder at registrere hvornår man bider af ens partner.

Næste skridt er at begynde at forstå hvorfor – hvad er benzinen til disse stikpiller? Hvad er den dybere liggende frustration?

Det sidste skridt er at begynde at handle anderledes. Det kræver man aktivt vælger, at forsøge at gøre noget andet end det man plejer.

Det kræver man begynder at fortælle på en ordentlig og hensigtsmæssig måde hvad der går én på og hvad det er man har brug for. Det kan lyde sådan her:

”Jeg kan mærke, at det frustrerer mig/gør mig ked af det, når….”

”Jeg har brug for…”

”Det er svært for mig når…”

”Jeg kunne rigtig godt tænke mig….”

Stå ved når du fejler

Endvidere kræver det man står ved det når man ikke får det sagt på en god måde, og så vender tilbage og undskylder for at have bidt af den anden.

Kunne I have brug for hjælp til at få greb om hvordan i kommunikerer derhjemme, er I meget velkomne til at kontakte mig og så finder vi en tid sammen.