Blog

Tre råd fra parterapeuten til at kommunikere når det bliver svært mellem jer.

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Første råd fra parterapeuten.

Et skænderi kan hurtigt opstå hvis man starter med at udtrykke sig aggressivt, vredt eller irriteret fremfor respektfuldt, roligt og sårbart. Et klassisk eksempel på dette er:

Hun: ”Du er så ligeglad med os. Du er aldrig hjemme”

Han: ”Det passer fandeme ikke. Du er aldrig tilfreds med noget jeg gør.”

Hvis parret formår at udtrykke sig selv respektfuldt, roligt og sårbart her i stedet for vil det kunne føre til en god snak fremfor et skænderi. Det kunne lyde således:

Hun: ”Jeg kan mærke, at jeg bliver virkelig usikker på om du vil mig og børnene når du arbejder så meget. Jeg savner dig virkelig.”

Han: ”Selvfølgelig vil jeg jer gerne. Jeg savner også jer, men jeg prøver på at tjene penge så vi har råd til at renovere huset.”

Andet råd fra parterapeuten.

Et skænderi kan hurtigt eskalere hvis man glemmer at lytte til hinanden og anerkende hinanden udgangspunkter. Et klassisk eksempel på dette er:

Han: ”Når jeg spørger om jeg skal hjælpe med noget, siger du nej – men alligevel brokker du dig hver dag over jeg ikke laver noget”

Hun: ”Det passer simpelthen ikke. Du spørger aldrig. Der er masser af ting jeg gerne vil have du gør”.

Hvis parret øver sig i at imødekomme den andens udgangspunkt før man tyr til eget argument, vil et skænderi lynhurtigt blive deeskaleret. Et eksempel på det:

Han: ”Når jeg spørger om jeg skal hjælpe med noget, siger du nej – men alligevel brokker du dig over jeg ikke laver noget”

Hun: ”Jeg var ikke klar over at du føler jeg brokker mig hele tiden. Det er ikke min hensigt. Jeg vil gerne have at du hjælper til.”

Tredje råd fra parterapeuten.

Når I har haft et lille optrin så sørg for at passe godt på hinanden. Marker for hinanden at I lige havde et svært øjeblik ved at give hinanden et godt kram, fortælle hinanden hvor meget i betyder for hinanden eller se et hyggeligt youtube klip sammen. Det vigtigste er blot at I viser hinanden at i stadig er der for hinanden <3

Har I brug for mere hjælp er i meget velkomne til at kontakte mig med henblik på at opstarte parterapi. Se mine kontaktinformationer her: https://psykologogparterapeut.dk/kontakt/