Blog

Lad os tale om sex

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Sex kan være svært at tale om

Selvom sex er overalt omkring os, så er det fortsat et emne, der er svært for mange at tale om – særligt hvis man oplever udfordringer på den front.

Sex er for de fleste mennesker en naturlig del af et parforhold – hvad enten sexlivet er velfungerende eller ej. Netop på grund af sex er en naturlig del af et parforhold og fordi det kan være lidt bekvemt for par selv at bringe på banen sørger jeg for altid at spørge ind til parrets sexliv ved første parsamtale – på den måde ved mine par i klinikken at sex er noget vi frit kan tale om i det terapeutiske rum.

Udfordringerne er rykket med ind i soveværelset

For mange par er der en sammenhæng mellem generelle udfordringer i parforholdet og udfordringer i parrets seksuelle liv. Således møder jeg rigtig mange par i klinikken hvor deres udfordringer er rykket med ind i soveværelset. Men hvilke slags problemer i soveværelset kan man tale om i parterapi?

For at svare helt kort – alle slags problemer. Det vil ikke være alle slags problemer vi kan løse i det terapeutiske rum – men bare det at der bliver skabt et rum hvor man trygt kan tale om udfordringerne uden at ende med at skændes er for mange par en stor hjælp. Der vil være nogen problemer som kræver specialiseret hjælp fx i form af medicinsk behandling, dette kan jeg ikke hjælpe direkte med, men jeg kan være med at til at starte snakken og viderehenvise til nogen der kan hjælpe.

Men rigtig mange problemer i forhold til sex kan man afhjælpe med parterapi. De fleste udfordringer i soveværelset handler nemlig om dårlig kommunikation i form af misforståelser og måske oplevelser af svigt og fornemmelser af usikkerhed og utryghed med hinanden.

Herunder kan I læse nogle eksempler på typiske udfordringer:

  • At den ene trækker sig og ikke længere har lyst til sex og den anden føler sig afvist
  • At begge har trukket sig og der som resultat af det længe ikke har været et aktivt sexliv
  • At man har forskellige tændingsmønstre
  • At man har fået bestemte roller i relationen og soveværelset, som man har svært ved at bryde ud af
  • At den ene føler sig presset til at have sex
  • At man oplever skam over egen sexlyst eller mangel på den

Hvad kan vi få hjælp til?

Som psykolog og parterapeut kan jeg hjælpe jer med at tale om de udfordringer netop I oplever, samtidigt med vi kan tale om hvilke veje der kan være for at opnå eller genskabe et godt sexliv.