Blog

Forventningsafstemning – et vigtigt redskab til sommerferien

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann

Sommeren er over os og det betyder også for mange at det er tid til sommerferie. De fleste af os glæder os til sommerferie og ser håbefuldt frem til kvalitetstid med dem vi elsker og/eller ro til at samle os selv igen og gøre klar til en ny sæson.

Men for mange kan forventningens glæde hurtigt blive erstattet af skuffelser og dårlig stemning.

Jeg har i nedenstående blodindlæg skrevet fire råd til at håndtere konflikter i ferien, så læs gerne med her også: https://psykologogparterapeut.dk/ferien-banker-paa-doeren-fire-gode-raad-til-at-haandtere-konflikter-og-daarlig-stemning/

Udover at følge de fire råd til konflikthåndtering er der også en anden væsentlig pointe som jeg nu vil dele med jer.  Det er ganske simpelt råd – men det er også nogle gange de bedste.

Forventningsafstemning

Rådet er ganske enkelt at I skal huske at forventningsafstemme med hinanden. Rigtig mange par ryger i den fælde, at de antager uden at have talt om det, at den anden har samme planer, drømme, ønsker og behov til ferien som man selv har. Det farlige i det er, at det let kan udløse skuffelser og frustrationer når tingene ikke går som man have ønsket, og de skuffelser kan let manifestere sig i skænderier, der stjæler den gode kontakt mellem jer. I kan forventningsafstemme ved at spørge hinanden kort og godt: hvad drømmer du om denne sommerferie? Eller i kan finde inspiration i nedenstående spørgsmål.

 

Eksempler på spørgsmål til forventningsafstemning:

Hvad drømmer du om at få ud af denne sommerferie? (fx familietid, tosomhed, alenetid, afstresning, renovering i hjemmet osv)

Hvad vil du gerne mærke i kontakten mellem os? (fx nærhed, at kunne have det sjovt det sammen, være intime, være alvorlige)

Kan du nævne tre konkrete oplevelser, der vil gøre dig glad på ferien? (fx at se en bestemt attraktion, at spise en bestemt is, se nogle bestemte mennesker)

Hvad har du brug for fra mig for at kunne få den sommer du trænger til? (fx at kommunikere mere tydeligt, undgå at bide af hinanden, være omsorgsfuld)

Hvad kan du se du selv skal gøre for at få den sommer du har lyst til? (være opmærksom på min egen attitude, måde at kommunikere på)

Og sidst men ikke mindst: husk endelig de helt lavpraktiske ting, som fx hvornår skal vi køre, skal vi spise aftensmad på vejen, hvor meget skal vi nå osv)

 

Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig sommer 😊