Blog

Skyld og skam

Skrevet af psykolog og parterapeut Maria Rauff Schurmann.

Skyld og skam

Rigtig mange mennesker bøvler med følelsen af skyld og skam. Det er to følelser der ofte hænger sammen, men de kan også sagtens opstå hver for sig. Selvom mange oplever disse to følelser samtidigt, så har de hvert deres udtryk.

Skyld hænger primært sammen med følelsen eller tanken om at have gjort noget forkert – hvorimod skam hænger sammen med følelsen at at være forkert. Af selv samme grund er skam for mange den værste følelse fordi man kommer til at føle sig så forkert.

Vi kender alle sammen til disse følelser, da de er en del af vores helt almindelige menneskelige repertoire af følelser.
Evolutionært set har det været to meget vigtige følelser. Mennesket er evolutionært set et flokdyr, det vil sige, at vi altid har været dybt afhængige af at blive accepteret af de andre i flokken. Konsekvensen i gamle dage ved ikke at være en del af flokken kunne være katastrofal – man kunne risikere ikke at være velkommen omkring bålet og på den måde være i fare i natten. Selvom det naturligvis er mange år siden mennesket levede omkring bålet, så lever de gamle følelser og instinkter fortsat i os.

Men hvordan hænger skyld og skam sammen med det?

Fordi mennesket er et socialt væsen, så har vi som sagt brug for at være en del af flokken. Noget af det der kan betyde at vi ikke er en del af flokken er hvis vi laver urimelige, uretfærdige, grimme og farlige ting, der kan have negativ betydning for os selv og andre.

Følelsen af at have skyld og at skamme sig er på den måde designet til at vi mennesker i bund og grund ikke skal gå rundt og være nogle røvhuller (undskyld sproget) 😊

Det vil sige at hvis vi ikke kunne mærke skyldfornemmelse eller skam ville vi have meget sværere ved at pejle i hvad der er socialt acceptabelt og på den måde have en langt større risiko for at handle forkert.

En normal følelse kan eskalere og blive uhensigtsmæssig

På trods af det er helt almindelige følelser så kan de for mange mennesker blive rigtigt besværlige fordi de er overaktive hos dem; det vil sige når mennesker oplever udtalt skyld og skam uden nogen gyldig grund.

Hvornår er det smart at mærke skyld og skam?

  • Hvis man kører med 100 km/t gennem byen.
  • Hvis man stjæler eller på andre måder gøre andre ondt.
  • mm.

Hvornår er det uhensigtsmæssigt at mærke skyld og skam?

  • Hvis man har sagt nej til at komme med til farmors fødselsdag fordi man simpelthen havde det så skidt og ikke magtede at komme med.
  • Hvis man har sat en grænse for at passe på sig selv; fx ”Jeg vil ikke være med til at tale på den måde. Nu smækker jeg røret på og så må vi prøve at tale om det igen når vi er klar til at gøre det på en ordentligt måde.”
  • mm.

Rigtig mange mennesker oplever desværre en udtalt skyld- og skamfølelse når de sætter grænser for andre for på den måde at kunne passe på sig selv. Dette kan hænge sammen med opvækst, evne til at mærke sig selv og selvværd.
Læs mere om selvværd her:

https://psykologogparterapeut.dk/om-at-forstaa-et-lavt-selvvaerd/

Et godt råd til dig

Skam vokser sig større des mere alene man går med det man skammer sig over. Det kan føles grænseoverskridende at skulle fortælle nogen noget man skammer sig over, men det er ofte også den hurtigste måde at lindre skammen på. At høre en andens medfølelse eller forståelse mindsker skammen øjeblikket.

Oplever du nogle gange skyld eller skam når du ikke burde, og går det udover din livsglæde, så kontakt mig endeligt og så kigger vi på det sammen.

https://psykologogparterapeut.dk/kontakt/